Списание Арт новини

Добринка Атанасова

Лиъм Джон Нийсън (роден на 7 юни 1952 г. в Балимина, Северна Ирландия като William John Neeson) е северноирландски актьор.

В по-младите си години Лиъм печели северноирландската шампионска титла по бокс. Този боен спорт му донася счупване на носа, благодарение на което е и характерната форма на носа му. Първоначално желае да стане учител и следва в „Queens College“ в Белфаст предметите математика, физика, информатика и театрално изкуство. Играл е в един футболен мач на дъблинския Бохемианс като е влязъл като резерва през второто полувреме.

В „Списъкът на Шиндлер“ на Стивън Спилбърг Лиъм Нийсън играе в ролята на харизматичния индустриалец Оскар Шиндлер, който по време на Третия Райх спасява близо 1200 юдеи от нацистите, като ги назначава в своята фабрика. Нийсън жъне голям успех сред критиците и публиката. С филма успява да направи своя голям пробив и получава световно признание. Номиниран е от Филмовата академия на САЩ (Оскар) и от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA), а също и за Награда Златен глобус.

Освен с кариерата си като филмов актьор, Нийсън може да се види и на театралната сцена.

На 6 юли 1994 г. се жени за актрисата Наташа Ричардсън, дъщеря на Ванеса Редгрейв и Тони Ричардсън, от която има двама сина. Лиъм Нийсън и Наташа Ричардсън участват през 1993 г. заедно в продукцията на Бродуей Ана Кристи, а също и във филма „Нел“ (1994).HBD!

Оставете гласа си

0точки
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *