Списание Арт новини

Добринка Атанасова

„Грозната херцогиня“

Картина на фламандския художник Куентин Масис от 1513 г., съхранявана в Лондонската национална галерия.

На тази снимка виждаме грозна възрастна жена, която е облечена доста разголено за възрастта си.

Старата жена е ясно облечена по мода, но огромната й шапка, която украсяваше жените от онова време, само подчертава нейната грозота. Дълбокото деколте показва отпуснати гърди. На пръстите й има пръстени, а в ръцете й пъпка от роза. Това явно е намек, че една жена дори и на тази възраст иска да се хареса на мъжете и дори намеква за флирт.

Освен това чертите на лицето на дамата са толкова грозни, че приличат повече на карикатура, отколкото на лице на истински човек. Коя е тази жена и защо изглежда така?

Смята се, че тази картина изобразява Маргарет Тиролска, наречена Маулташ, което означава „уста с кесия“. Устата на героинята всъщност донякъде прилича на голям портфейл.

Картината обаче е нарисувана през 1513 г., а Маргарита умира през 1369 г., така че художникът не може да я е видял.

Картината е базирана на скица на Леонардо да Винчи, направена през 1490 г., но Леонардо също няма как да знае как изглежда графинята.

Защо художниците я изобразяват като грозна?

Маргарет е омъжена на 11-годишна възраст за седемгодишния Йохан Хайнрих, най-малкият син на чешкия крал Йоан Люксембургски. Поради такава млада възраст между съпрузите не е имало  семейни отношения, всеки живеел сам.

След смъртта на баща си през 1335 г. Маргарет става владетел на Тирол. Тя обявява че не е във фактическа брачна връзка със съпруга си и го изгонва  от Тирол.

Нещо повече, той е изгонен позорно – един ден, връщайки се от лов, намира вратите на замъка заключени. Няколко дни  прекарва нощта на открито, тъй като никой не смеел да го приюти, страхувайки се от гнева на Маргарита. В крайна сметка един епископ го приютява и Йохан, разбира се, таял яростна злоба срещу жена си.

Гневът му се увеличиава когато научил, че Маргарита се е омъжила втори път. Първият й съпруг обаче не й дава развод, поради което Маргарита и новият й съпруг са отлъчени от църквата.

Бившият съпруг на Маргарита, искайки да й отмъсти, започва да разпространява лоши слухове за нея, за да дискредитира нейната репутация. Обяснява липсата на брачни отношения с нея, – че уж изпитвал отвращение към нея заради грозния й вид.

Люксембургски и бохемски автори, негативно настроени към развода на Маргарет с Йохан Хайнрих и втория й брак с Лудвиг Вителсбах, я споменават в произведенията си като една от най-грозните жени, а също и с леко поведение.

Така, благодарение на машинациите на враговете си, Маргарита Маулташ влиза в историята като най-грозната херцогиня.

 Не е известно със сигурност как е изглеждала графиня Маргарита. Според описанието на нейния съвременник, хронистът Йохан от Винтертур, Маргарет била много красива жена. Единственото известно приживе изображение на Маргарет Тиролска е запазено върху нейния личен печат. Изобразява стройна жена в цял ръст със среден външен вид.

Следователно практически няма причина да се смята, че именно Маргарет Тиролска е изобразена в портрета на Куентин Маси. Най-вероятно художникът е пресъздал върху платното колективен саркастичен образ, който е породил такава форма на изкуство като карикатура.💯

Източник: Снимки с история.

Оставете гласа си

0точки
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *