Списание Арт новини

Емил Лазаров

В нашия клас имаше момиче от семейство в неравностойно положение, нека бъде Светлина. Когато дойде в училище (1979 г.), Света не можеше да пише и да чете и говореше, признавам, странно – с отделни думи. Не изречения, не фрази, а думи. Ако я попитат нещо, в отговор е последната дума от очаквания отговор. Или първата. Или от средата. Какъв късмет. Защо Света беше доведена в обикновено училище, а не за деца с увреждания, не знам. Някак си я взеха. Отначало Света седеше в класната стая и гледаше в една точката с втренчен поглед, с лявата си ръка постоянно въртеше опашката си, а палецът на дясната ръка Света постоянно смучеше.

Първо нашета учителка Олга Евгениевна научи Света да спре да си смуче пръста. Ръката ѝ остана свободна! Света веднага започна да рисува! На чина. Света не признаваше тетрадки и албуми. Можеше да  не прави нищо, а след това да започне да поставя точки, да ги свързва и да рисува. Но определено само на чина.

Олга Евгениевна никога не се караше на Света, въпреки че беше строга – в час всички бяха тихи сладури и послушни зайчета. Чина на Света винаги беше покрито с голям лист хартия, закрепен с копчета. В края на деня нарисувания лист биваше премахван, а на следващия ден се появяваше нов.

Малко по малко Света започна да говори нормално, спря да си върти опашката, а Олга Евгениевна доближи изискванията си до общите и дори я изкарваше на дъската.

Няма да съм дълъг и досаден.

Завърши училището почти по всичко с петици. Две четворки за коректност и разкрасяваха историята. Влезе в университета по някаква неразбираема химическа специалност.

Както се оказа по-късно, Олга Евгениевна носела рисунките на Света, взети от бюрото ѝ, на детски психиатър, специалист по всичко възможно и след това светило. Заедно те гледали, дешифрирали палячовците-малячовците на Света и измислили отделни мини-курсове за Света като проверявали правилността на посоката с това как се променят рисунките на Света.

Обикновен учител от обикновено училище. Учител от Бога!

.

Women Empowerment Club Tashkent

Оставете гласа си

0точки
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *