Списание Литература

Жени Ангелова

„- Дядо ти ме помоли да се омъжа за него с един бонбон. Нямахме нищо, но той коленичи и ми каза: „Сега нямам нищо, само един бонбон, но ако искаш, можем да построим всичко заедно!“

Отворих бонбона, разделих го на две и го изядохме. От този момент нататък си разделяхме и споделяхме всичко. Падахме, ставахме и строяхме. Всичко заедно.  Преживявали сме трудни моменти, моменти на умора, но винаги сме били един за друг. До самия край.

– Други времена бяха, бабо.

 – Времето не променя начина, по който обичаш. Това, което се промени е, че вече нямате добри примери, които да следвате. Сега се страхувате от всичко. Не се жените от страх, че не можете да изградите заедно нищо. Веднага щом се скарате, се разделяте, защото тогава смятате, че ще намерите по-добър. Винаги търсите съвършенството, сякаш то съществува. Липсва ви възприемането на реалността. На щастието в малките неща. Правите тези страхотни демонстрации – пръстени на стойност хиляди евро, скъпоструващо видео за предложения за брак и тогава… именно тогава пропускате момента – онова интимно нещо, което пазите между двамата, само за двама ви и е за цял живот. Това е, което ви липсва. Смелостта да живеете живота и любовта за това, което сте, а не за това, което си го представяте. Първо се влюбвате… после заживявате заедно, без брак, пак от страх… не от любов. И после искате да промените човека, с когото сте се събрали, защото не ви харесва неговият характер. Тогава за каква обич говорим изобщо?

Защото когато има любов и разбирателство, се постига всичко. Няма нужда да променяш никого и колкото и годините да минават, и телата ви да се преобразяват, косите да побеляват, любовта остава, защото виждаш твоята половинка срещу теб и можеш да кажеш на висок глас:

„Аз съм щастлив/а.“

Не търсете големите фойерверки за демонстрирате колко много се обичате .

Разделете си един бонбон.

С обич от баба ви Мария

Един бонбон и 50 години заедно.“

Оставете гласа си

0точки
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *