Списание Европа минало и настояще

Любомир Талев

Мой текст за новия брой на вестник Филтър, посветен на измамените за четвърти пореден път надежди на „Демократична България“ за получи мандат за съставяне на правителство:

На 16 януари в тържествена обстановка с много цветя и бомбони по случай рождения ден на Корнелия Нинова президентът връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП – партията, която с оглед на силно стеснения си коалиционен потенциал (заявена липса на подкрепа от ГЕРБ-СДС и „Възраждане”, конфликт с „Демократична България” и по-голямата част от „Продължаваме промяната” на тема войната в Украйна, нежелание за обвързване с някогашните си коалиционни партньори от ДПС) има и най-малки шансове за съставяне на кабинет. Това означава почти сигурни четвърти поред предсрочни парламентарни избори и общо пети в рамките на последните две години. Печелившите от този развой на събитията са двама: държавният глава, който ще продължи двугодишното си еднолично ръководство на държавата напук на все по-забравяната разпоредба на чл. 1, ал. 1 от Конституцията, че България е република с парламентарно управление, и Корнелия Нинова, която ще може да отчете пред задаващия се Национален конгрес на БСП, че може за пореден път да е снижила резултатите на столетницата до рекордни низини, но е все така „незаобиколим фактор” в политическия живот на страната и мандатоносител.

Големите губещи пък са българските граждани, които ще продължават да живеят в условията на икономическа, енергийна и здравна криза и на бушуваща на няколкостотин километра от границата им война без редовно правителство и парламент, способни бързо и адекватно да реагират на многобройнте предизвикателства пред все по-стопяващото се тяхно благосъстояние. Потърпевша е и държавността, която покрай революционния хаос, в който перманентно пребиваваме през последните две години, разполага с Конституционен съд, работещ в непълен състав, Висш съдебен съвет и Инспекторат към него, председател на КЕВР, управител на БНБ и генерален директор на БНТ, функциониращи с изтекли мандати.

На фона на голямата политическа драма има и един дребен (като електорална, но не и като медийна тежест) губещ: шестата по численост парламентарна група на „Демократична България”, която като във вица за бялата и черната крава за четвърти пореден път бе изненадана, не получавайки мандат за съставяне на правителство. А колко големи бяха надеждите само. Медиите раздухваха очакванията, Христо Иванов развиваше концепции какъв е секретът за съставяне на кабинет, верни анализатори обясняваха как ДБ може дори да състави самостоятелно правителство. В шарадата се се включи дори държавният глава, който при връщането на нереализирания втори мандат обяви пред камерите, че формулата за съставяне на правителство е ГЕРБ – ПП – ДБ, и се усамоти с представителите на ПП, за да я обсъди. И накрая – тишина… (продължавай да четеш)

Оставете гласа си

0точки
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *