Списание Арт новини

Любопитно – Добринка Атанасова

Лотосовият храм, Ню Делхи, Индия 🕍

В сърцето на Ню Делхи, оживената столица на Индия, има нещо, което се набива в съзнанието на хората – това е храмът на лотоса.

Построен е  през 1986 г.  Като символ на красотата и чистотата, олицетворяващ божественото, лотосът често присъства в индийската иконография.

Издигащ се чист и неопетнен от спокойната вода, лотосът е изразът на Бог. Архитектът е използвал този древен индийски символ за да създаде неземна красота и простота, въпреки сложната геометрия.

Строежът е отнел почти 10 години и в него са участвали 800 инженери, техници и работници, които са се постарали да реализират една от най-сложните сгради в света.

За да се превърне геометрията на дизайн, който няма нито една права линия в истинска сграда са били нужни много усилия и инженерни иновации. Дизайнът представлява наполовина отворен лотос с 27 „венчелистчета” от мрамор.

Храмът може да побере почти 2500 души и има девет врати.

 Всичко е направено от мрамор, което само допринася за великолепието на сградата.

Използваният мрамор идва от Гърция и много други бахайски домове са построени с помощта на същия мрамор.

Висок е 40 метра, заобиколен е от девет басейна- символизиращи деветте главни религии по света, а гледката от горе е просто смазваща и поразително красива.

Сградата  изглежда като истински лотос, плаващ във водата. Само за няколко години Храмът на Лотоса в Ню Делхи се превръща в световна архитектурна забележителност, привличайки милиони посетители, поклонници и туристи за година.

Интернет

Оставете гласа си

0точки
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *