Списание Арт новини

Любопитно – Емил Лазаров

Експедицията на Людмила Живкова в търсене на гробницата на богинята Бастет. Знаете ли тази история? Сега ще ви я разкажем.

Най-странната и може би най-невероятна загадка, която група хора се опитват да разрешат преди 30 години, е свързана с името на Бастет. Според легендите Бастет е тракийска принцеса, която има човешко тяло и котешка глава. Затова е била почитана като богиня. Голяма част от живота си тя прекарва в Египет. Средна на ръст, жената-котка носела фараонска корона на главата си, а огромно колие от злато, изобразяващо орел и змия, красяло гърдите ѝ. Хората я почитали и се прекланяли пред нея. В знак на уважение всички те ходели с маски на котки на лицата.

Последното желание на Бастет било да положат мъртвото ѝ тяло в земите, където е родена – в Странджа планина. Когато предусеща своя край, Бастет поема на дълъг път по вода. Тъмнокожи мъже с маски на главите ръководят стотици роби, които разтоварват огромни сандъци със самородно злато, оръжия и ценни предмети на тайно място в българската планина. Сред тях е и ковчег от черен гранат, по чиято повърхност са изписани тайни символи и знаци. За да не може никой да разкрие къде точно са заровени съкровищата, всички египетски роби са избити, а кръвта им напоила земята. Така гробницата на Бастет останала невидима и незнайна за хората за хиляди години.

Намиране на карта и начало на експедицията на Людмила Живкова

Историята не разкрива по какви точно неведоми пътища се случва това, но в ръцете на местен иманяр на име Мустафа попада странна карта. Тя е изработена от кожа и е изрисувана със странни геометрични фигури, йероглифи и чертежи. Мустафа решава, че това е шансът на живота му и че тази карта указва мястото на голямо съкровище. Но колкото и да се мъчи да я разчете, където и да обикаля и да копае, всичко е напразно. Минават две безплодни години и накрая той решава да потърси помощ. И така от човек на човек странната иманярска карта попада в БАН.

По това време тече усилена подготовка за честване на 1300 годишнината на нашата държава. С тази задача се е заела лично Людмила Живкова. Работата ѝ включва контакти с БАН и така тя научава за странната карта. Людмила е жена, която е обсебена от света на езотеричното, невидимото, необяснимото. Мисълта, че държи в ръцете си такова тайнство, не ѝ дава покой. И тъй като всички опити по разчитане на знаците се провалят, Живкова решава да действа по друг начин. Тя е близка приятелка с пророчицата Ванга, на която отнася кожения свитък с молба да го разчете.

Людмила Живкова

Проклятието на Бастет ли убива Людмила Живкова?

Ясновидката ѝ разкрива, че тази карта посочва мястото, където почива пристигналата от Египет принцеса. Тя разказва на Людмила историята за Бастет и черния саркофаг. Това, което е изписано на него – казва Ванга – е историята на Света, две хилядолетия преди нас и две хилядолетия след нас. Неговата тайна е запечатана с потоци кръв и той лежи там в очакване да бъде открит и разчетен от точните хора. Безценното в това място е именно посланието, а не златото. Живкова е предупредена, че не на нея е писано да открие вечния дом на Бастет и не бива да нарушава покоя на богинята. Тя обаче е непреклонна в желанието си да се опита да открие гробницата.

И така Людмила Живкова взима решение да търси Бастет и да посвети в плана си малка група хора. В нея влизат дясната ръка на Живкова – Кръстю Мутафчиев, Красимира Стоянова (племенница на Ванга), археологът Иля Прокопов, изследователят и журналист Цеко Етрополски, шофьорът Иван Николов и Георги Пантов, главен механик в рудник. Ванга им казва, че в местността Градище край Малко Търново вижда гроба на жена. Тя държи в ръцете си жезъл, който е изработен от непознат на Земята материал. По пътя си експедицията трябвало да търси знаци – древен храм, светилище, скала с изсечени върху нея орел, куче и четирите посоки на света. Пророчицата им казва и на коя дата трябва да започне тайното начинание.

Бастет

Богинята Бастет

В уречения ден разкопките започват. И още в началото се случва нещо толкова странно и невероятно, че кара космите на тила на всички в групичката да настръхнат. Когато една вечер луната изгрява, западната страна на близкия хълм светва като киноекран. Върху него те виждат как се появяват две огромни човешки фигури – стоящ на трон фараон и изправен зад него мъж. Всички наблюдават вцепенени и онемели от истински ужас. След малко образите изчезват, а изненаданата група светкавично си събира багажа и се отправя към Петрич. Ванга изслушала разказа им и казала, че това, което са видели са холографски образи на могъщи мъже от друга цивилизация, намираща се на много светлинни години от нас.

Смъртта на Людмила и камионите със злато

Донякъде успокоени, хората от групата се връщат отново на мястото след седмица. Действат радикално – взривяват входа на пещерата, която откриват. Местните скоро научават, че там става нещо. А да стигне мълвата до ушите на ДС не отнема много време. Службите поемат контрола над обекта и засекретяват работата по него. Това, което се е случило после се основава на слухове и догадки. Говори се, че са открити два камъка от черен гранат. Единият е плосък и върху него е гравиран профил на мъж. Другият е сферичен и има дванадесет стени. Предполага се, че е представлявал носител на безценна информация. Някои от находките са изпратени в бившата ГДР за анализ, но резултатите са засекретени. Камъните пък мистериозно изчезват. Местните шушукат, че камиони със злато правят тайни курсове в неизвестна посока. Говори се, че са намерени уникални неща с извънземен произход, които са изнесени зад граница. Върху скалите, където са правени разкопките, откриват същите символи и знаци, които били изобразени върху картата на Мустафа. Каква е истината е трудно да се каже, защото дори участниците в експедицията дават различни обяснения за това, на което са попаднали.

Людмила Живкова

Людмила Живкова не доживява края на експедицията

Мистериите край загадъчната гробница на Бастет обаче не спират до тук. В началото на юли групата отнася намереното в София за изследване. Трябва да се върнат обратно в Странджа, но внезапно Людмила Живкова умира. За да продължат разкопките, Красимира Стоянова търси съдействие от Стамен Стаменов – тогавашен министър на минералните ресурси. Той се разпорежда хора да заминат и да помагат за разкопките. В деня, в който групата се връща в Малко Търново научават, че Стаменов е починал. Скоро от този свят си отиват и още хора, свързани с експедицията. Мустафа е арестуван, подложен на разпити и бой. Разболява се и умира скоро, след като е освободен. Георги Пантов също е задържан и дълго време е държан в подземния арест на ул. „Развигор“. Кръстю Мутафчиев пък е обвинен в злоупотреба с държавен фонд, осъден е на 15 години затвор и лежи 8 от тях. Малко след излизането си на свобода и той умира. Останалите, замесени в разкопките, потъват в мълчание под угрозата от арести и затвор. За никого историята не приключва добре.

Към днешна дата на мястото продължават да идват чужди изследователи, омагьосани от странната история. Според местните жители, там се усеща негативна енергия. Тя е била засечена и с помощта на уреди още по времето на разкопките на Людмила. Днес ясновидци твърдят, че над мястото тегне проклятие. То се изразява в промяна на енергийното поле, дължащо се на комуникация с извънземни. На този терен са се осъществявали телепортации и пътувания във времето и пространството. А това, което блокира опитите да се разгадаят тайните на странджанската гробница е енергията на богинята Бастет.

Каквото и да е скрито край Градище, явно още не дошло времето да се разкрие пред човечеството. А дали наистина проклятието на Бастет убива Людмила Живкова, това може би никога няма да разберем.

От нета

Оставете гласа си

0точки
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *