Списание Арт новини

Община Габрово

Най-модерният, но и млад занаят в миналото на Габрово е шекерджийството. Той е от първата половина на XIX век и за него пишат в своите изследвания двамата известни краеведи д-р Петър Цончев и Илия Габровски.

Всеки, който посети Европейските дни на занаятите в Габрово от 5 до 7 април в Шести участък ще може не само да се подслади, но и да се пробва в изработката на захарни петлета с помощта на майстор Боян Минчев.

Боян Минчев млад мъж, който изработва сладки лакомства за малки и големи е трето поколение майстор шекерджия. Днес нека поговорим с него, за да научим малко повече:

Занаята научих от моят дядо Симеон Колев които също е Майстор. Занаятът е в семейството ми повече от 40 години, а аз лично се занимавам вече близо 18 години.  Шекерджия означава майстор на захарния сироп. Изработват се различни карамелени и фонданови фигурки, бонбони и сладки. Занаятът е много сладък, но и доста сложен. Има тънкости които трябва да бъдат овладяни и техники които да бъдат научени и това отнема много време и похабява доста захар 😃 Ще се радвам да покажа малка част от него на Фавстивала като направим класическите захарни петлета, а и на всеки посетител ще бъде подарено по едно петле, да видят и останалите, че не сме чак толкова стиснати.

Оставете гласа си

0точки
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *