Списание Арт новини

Росен Петров

ЗАЩО СВЕТЪТ ЗНАЕ МНОГО ЗА ЕЛИНИТЕ, А ПОЧТИ НЕ ПОЗНАВА ТРАКИТЕ?

Това е един много често задаван въпрос. Погледнете бронзовата глава на тракийския цар Севт III и мраморния Мойсей на великия Микеланджело. Вижте отблизо окото на владетеля на траките. Нима двете не са подчинени на едни и същи естетически идеали, въпреки че ги делят 1700 години? Дори нещо повече, тракийският майстор е придал магнетична мисъл в погледа на Севт, която ви пронизва в дълбочина и усещате почти физическо докосване от нея.

Тогава, защо наистина светът знае за древните гърци, а не знае за великолепието на траките?

Днешният западен свят, като естетически модел и историческа идеология, се ражда по времето на Ренесанса. А какво всъщност е Ренесансът или Възраждането? Това е завръщането на Западна Европа през 14-ти век към идеалите на античността и към наследството на Древна Елада и Рим. Елините са оставили много богата материална култура. Нещо, което да можеш „да видиш” и „да пипнеш”. Да не говорим за десетките хиляди писмени източници. След падането на Константинопол, хиляди ромейски (нарочно не ги наричам „византийски“) аристократи и учени бягат в Западна Европа, основно в Италия. Това са хора, говорещи гръцки език. Те са катализаторът на Ренесанса. Докато наследството на нашите траки е предимно духовно. Орфизмът, тайнствените мистерии и познания са нещо доста трудно за възприемане на масово ниво. Имаме, разбира се, тези загадъчни и мистични гробници-могили, мегалитните светилища, свещените златни съкровища, но повечето са открити едва през 20-ти век. Откритото преди това се е брояло почти винаги за елинско. (Между другото, някои наши учени побързаха да обявят и главата на Севт III за елинистична творба.)

По същото време, когато в Италия „избухва” Ренесанса, ние сме под османска власт. Нашата аристокрация, учени и творци или са унищожени, или са избягали. Нямаме университети, а килийни училища. Даже дълго време и килийни училища нямаме. Народът-някогашен господар на Балканите е превърнат в рая. Няма културен разцвет, има борба за оцеляване на битово ниво. Няма кой да помни траките. Техните следи остават закодирани в обредите и етнографията. Цялата велика българска средновековна култура е напъхана под овчарски ямурлук. Ямурлук, който първи ще повдигнат Паисий и Петър Богдан.

Ще попитате, добре де, ама защо Гърция е станала световноизвестна? Нали и тя е била под османска власт? Нали и те са били основно рибари и овчари? Да, била е под османска власт, но се е освободила далеч преди нас. Пак с голяма помощ от Русия и с личната любов на Екатерина Велика, която мечтаела да възроди Велика Гърция, но и с огромната подкрепа и симпатия на целокупния европейския елит. Възниква цяло масово социално движение наречено „филинизъм” (любов към елинизма). Негов най- ярък представител е великият поет лорд Джордж Гордън Байрон. Това е бащата на английския романтизъм. Гибелта му като борец за гръцката свобода буквално потриса Европа и Британската империя и прави елинската култура още по-популярна. В онези времена се ражда и генералната концепцията, че днешните гърци са наследници на древните елини; че когото помагаш на Гърция, помагаш на Аристотел и Платон, на Ахил и Херакъл. Нашите съседи се възползват блестящо от тази доктрина. И до ден днешен висшата прослойка на световния елит задължително преминава през тежко класическо образование. Там се учи за Древна Гърция и Рим, не за траките или България. И така се случва, че траките остават в елинската сянка. Това, че Орфей е дал на гърците азбуката; че пророчиците в Делфи били май тракийки; че евентуално пеласгите са тракийско племе, си го знаем само ние. Само ние и си се караме за него. Ние, българите (независимо от различните теории за нашия произход), като цяло сме останали и още сме извън този световен цивилизационен мач. Нас още ни броят за нещо в зоната на здрача. Ние самите си стоим в този сумрак. Независимо дали се „кълнем” в Атила или Орфей. От нас и собствената ни държава зависи дали ще направим достояние на света богатството на нашите земи, а окото на Севт ще ни гледа от дълбините на времето.

Росен Петров

От“ Българи „

Оставете гласа си

0точки
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *