Списание Литература

Росица Илкова – разказ

РОДНИНИТЕ

Тяхната любов, на Грета и Иван, беше светкавична и зашеметяваща! Някакъв вихър, който ги завъртя в най-красивия танц! Не можеха да се откъснат един от друг, не можеха нито ден един без друг…Така е като срещнеш половинката си на този свят. Не всеки има този късмет.Забравиха за околния свят, живееха в своя приказен свят.

Грета живееше с майка си. Родителите й бяха разведени от много години. Сега, като голяма, тя разбираше, че са били като небето и земята, абсолютно несъвместими. Майка й беше изискана, с царствена осанка, със самочувствие/и имаше защо/, много интелигентна, винаги елегантна. И поведението й беше такова- никога не повишаваше тон, беше любезна и възпитана. Работеше в институт и всички я уважаваха. Къщата й беше като нея- с много красиви вещи, с произведения на изкуството, чисто и уютно.

Иван живееше с баща си. Шлосер, средата в която работеше предполагаше само пиене, псуване, обсъждане на мачове,понякога и сбивания и…толкова. Неговата съпруга е била свита, страхлива, безхарактерна, не е могла да си извоюва свободата. С годините се е смалявала и посивявала, докато тихичко е угаснала. Тя много липсваше на Иван. С баща му трудно се живееше, а и ежедневието им беше грозно,сиво, безпарично,безрадостно…Ако не го беше срам, Иван би оприличил къщата им на коптор- както отвън, така и отвътре. Мечтаеше да завърши университет на всяка цена, да печели добри пари и да оправи каквото може , защото не искаше такъв живот завинаги…

Една вечер Грета и Иван се разхождаха в парка на лунна светлина. Пълната луна придаваше на всички дървета, храсти и цветя приказен нюанс. Иван спря. Бавно извади от джоба си червена, кадифена кутийка , коленичи и я отвори. Там се криеше малък, но красив годежен пръстен, чийто камък проблясваше. Зададе най-мечтаният от всички жени въпрос:

– Ще се омъжиш ли за мен?

Грета беше онемяла от изненада и радост.

– Разбира се, да,да,скъпи мой!

Дълго стояха прегърнати. Никога нямаше да забравят този момент!

Всеки заспа с усмивка на уста и си представяше безкрайното щастие, което ги очаква.

Сутринта всеки от тях съобщи на родителя си.

-КАКВО??- майката на Грета не знаеше, че тя има сериозна връзка. Трябваше първо да ме запознаеш, да го проучим, от какво семейство е,как така без да ме попиташ за мнението ми?!

Бащата на Иван промърмори:

– А, вземи си беля на главата! От жена нищо хубаво няма да видиш, само ти тежи на врата цял живот!

Така започнаха непредвидените неприятности за влюбените.Майката на Грета хареса момчето, добро впечатление й направи. Но като го заразпитва за семейството му, усмивката й угасна, накрая студено му каза едно довиждане и излезе от стаята.Грета беше попарена- никога не беше виждала майка си толкова нелюбезна, дори груба.

– Грета! Ти с ума си ли си? В какво семейство си попаднала? Шлосер, мърляв, сигурно пие и не може да каже две изречения, как ще общуваме?!?!

– Майко, нито аз, нито ти ще живеем с него! Но трябва да се запознаете. Ти реши дали ще ходим в тях или ще го поканиш тук!

Решиха една неделя да отидат в Иван. Той много се притесни, особено след като видя обстановката в Грета.Купи торта и бутилка вино, друго не му дойде наум. Поизчисти…Накара баща си да съблече вечния анцуг и да облече чисти риза и панталон, поне…

Когато пристигнаха, майката се шокира- тухлена, неизмазана малка къщурка. Насили се и пристъпи прага. С бърз поглед окачестви всичко като коптор. Обърна се и побягна. Грета я настигна:

– Майко, държиш се неприлично!

– Но там е отвратително! Черги на земята, желязно легло от сто години и…мирише лошо! Не, аз там нямам работа!И ти също! Сватба няма да има! Само през трупа ми!

Бащата на Иван каза ядосано:

– Ай сиктир! За каква се мисли тая префърцунена женска?!А ти знаеш ли какви пари трябва да печелиш, за да задоволяваш прищевките на тая глезла?!

– Татко, тя не е такава…

– Млък, тия няма да стъпят тук повече!

Много хора не познават добре децата си докато не настъпи екстремна ситуация. И тогава направо са стреснати и уплашени.След сериозен разговор Грета и Иван решиха: дотук с добрите намерения. Вземат живота си в свои ръце!Харесаха си един град, отидоха и проучиха наемите на жилищата и възможностите за работа по специалността им. Господ помага на смелите, предприемчивите и активните. Намериха си работа. Жилище също. След една седмица се пренесоха. Чувстваха се прекрасно.След няколко дни телефоните запушиха – майка й и баща му питаха къде са, какво става. За наказание два-три дни мълчаха.Когато Грета вдигна телефона, изригна монолог, който тя търпеливо изслуша и каза:

– Свърши ли? Ние сме добре ако това те интересува. А мен нищо друго не ме интересува- и затвори

Бащата на Иван хленчеше- бил вече стар и болен, как така го е оставил сам и т.н.

А Грета и Иван се венчаха с чужди свидетели, което не намали радостта им. Устроиха си красива вечер- Грета имаше грижата за украса, свещи,цветя, луксозно спално бельо и всички удобства. Вечерята приготвиха двамата като се закачаха и смееха весело.Той се погрижи за виното и предпочитаната и от двамата музика.Допиха си виното в голямото, удобно кресло- той в него, а тя в Иван. След това танцуваха и танцът ги отведе до спалнята, в която ухаеше чудесно. Грета съблазнително започна да се съблича, остана по много секси бельо и започна бавно да разкопчава ризата му. Всичко беше наелектризирано от любовта и страстта им и никой не им пречеше. Чувстваха са на седмото небе!Усещаха го, знаеха го, бяха убедени, че това ще продължи винаги, дори когато остареят!Да, това значи да вземеш живота си в ръце, а не само да приказваш и хленчиш!

Край

Оставете гласа си

1точка
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *