Списание Арт новини

Снежи Тодорова

Най-старата книга на кирилица се пази в библиотеката на Ватикана

Доц. Трендафил Кръстанов открива в библиотеката на Ватикана най-старата книга на кирилица – Ватиканското евангелие от началото на 10 в. Оригиналният ръкопис в него на старобългарски бил заличен и отгоре е написан същият текст, но на гръцки.

„В продължение на 12 години аз идентифицирах 186 страници старобългарски текст и доказах, че това е препис на старобългарски език на първия превод, направен от Константин Философ преди Моравската мисия“, заяви доц. Кръстанов.

Освен този църковен ръкопис са открити и оригинални светски надписи на старобългарски от 10 и 11 в., казва още той. „Тези факти ми дават основание да предложа, още преди 15 години, българската азбука кирилица да бъде наричана не само у нас, но и по света българска азбука. Защото на кирилица си служат и руснаци, но техните надписи са след 150 години. В това време е преминал българския златен век“, обясни доц. Кръстанов.

Преди откриването на Ватиканското евангелие за най-стар ръкопис на кирилица се считало Остромировото евангелие от Новгород, но по думите на доц. Кръстанов, то е препис от български ръкопис и е създадено 150 години по-късно.

Под името Ватикански палимпсест в науката е известна част от старобългарско кратко изборно евангелие от средата на 10 век. Ръкописът се пази във фонда на Ватиканската апостолическа библиотека със сигнатура Vat. Gr. 2502.

Оставете гласа си

0точки
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *