Списание Арт новини

Изложба

ГАЛЕРИЯ ПАРИЖ

представя

ЮЛИЯ СТАНКОВА

„ЖЕНИТЕ В БИБЛИЯТА“

изложба – живопис

04 – 22 октомври 2022г.

  На 4 октомври от 18.00ч. галерия „Париж“ отново отваря широко вратите си за изложбата на художника – богослов Юлия Станкова под името „Жените в Библията“. Ще бъдат показани тринадесет платна, като пет от тях интерпретират събития от Стария Завет, а осем от Новия Завет.

  Юлия Станкова е добре познат автор както на българската, така и на чуждестранната публика със своите дълбоки търсения в Библейските текстове, които пресъздава в образ и така създава един нов тип иконография. А за това се изисква много вътрешна смелост и голяма грамотност, защото се борави с тежка за разбиране материя, която е трудно преводима за съвременния човек. Юлия успява да извлече квинтесенцията на даденото Библейско събитие и да го претвори в картина, като така размества пластовете и създава вълнение в човешката душа. А това вълнение може да доведе при някои хора до търсене и преоткриване на прекъснатата връзка с Бога, при други още повече да я затвърди, при трети ще бъде само тих повей и ще отмине, но при всички положения нещо ще се случи, ще се извърши някакво вътрешно движение.

  „Жените в Библията“ е  малко засягана тема и изложбата далеч не претендира за изчерпателност, тъй като това е необятно поле за изследване. В нея зрителят ще се срещне със сестрите на Лазар – Марта и Мария, със самарянката, с кръвоточивата, с прелюбодейката, с Мария – Магдалина, но и ще се запознае с по-малко познатите Йезавел, както и с кротката, любяща жена на Товия – Сара. Жената на Лот ще предизвика съчувствие, а усмивката на Сарра ще ни напомни да вярваме в Бога, „защото невъзможното за човеците е възможно за Бога“ (Лука 18:27). Бесовете на Мария Магдалина ще ни покажат, че и ние страдаме от същите страсти и пороци, за които да се молим за изцеление, а „Спасяването на прелюбодейката“ ще ни припомни да не осъждаме, а да се вгледаме първо в себе си.

www.gallery-paris.com                                               Надя Павлова

Оставете гласа си

0точки
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *